Evi Nijendijk en Mevlid Yildirim kritisch over wachtlijst WBO

05 juli, 2023

Evi Nijendijk en Mevlid Yildirim kritisch over wachtlijst WBO

Namens WG Oldenzaal hebben Evi Nijendijk en Mevlid Yildirim 30 juni 2023 schriftelijk vragen gesteld aan het college van de gemeente Oldenzaal over de wachtlijst van de WBO.

In maart van dit jaar hebben dertien woningbouw corporaties in de provincie Overijssel hun aanbod gebundeld op één eigen woninghuur-website. Van meerdere kanten kregen wij hierop reacties van inwoners uit Oldenzaal vanwege het feit dat zij plotseling enorm waren gedaald op de wachtlijst voor woningzoekenden voor een huurwoning.

Uiteraard hebben wij toen contact gezocht met de WBO. Er werd ons gezegd dat het voor Oldenzaalse inwoners niet betekende dat zij daardoor minder kansen zouden krijgen. Er was met de invoering van het nieuwe systeem ook een mogelijkheid voor mensen buiten de gemeente Oldenzaal om zich in te schrijven, maar de praktijk zou in de toekomst uitwijzen dat dat geen enorme consequenties zou hebben voor de Oldenzaalse woningzoekenden.

In een buurgemeente zijn hier ook vragen over gesteld aan het college en zij beantwoordde deze vragen met: “Het hoort bij de overgang naar een nieuw systeem. Woningzoekenden zien een groter aanbod en mogen nu onbeperkt reageren. Dat effect zou binnen een paar maanden verdwenen moeten zijn, dat houden we in de gaten.”

Dat effect lijkt blijkbaar nog niet verdwenen te zijn. En dan beginnen ook wij ons zorgen te maken. Vandaar ook een brief richting het college met daarin de volgende vragen:

  • Hoe lang is de wachttijd op dit moment gemiddeld voor een sociale huurwoning in Oldenzaal?
  • Hoeveel huurwoningen in Oldenzaal zijn er vanaf de invoering van het nieuwe systeem toegekend aan inwoners buiten Oldenzaal?
  • Zijn er al wijzigingen zichtbaar in wachttijden en toekenningen na invoering van het nieuwe systeem?
  • Heeft het college met WBO afspraken gemaakt om het effect van het nieuwe systeem op de wachttijden en plaatsingen van onze Oldenzaalse inwoners te evalueren?
  • WG Oldenzaal heeft in het gesprek met WBO de wens uitgesproken dat in de toekomst ook twee vrienden of vriendinnen een woning moeten kunnen huren. Hoe denkt het college hier over?

Als WG Oldenzaal zijn we enorm benieuwd naar de beantwoording van het college. Klik hier om de brief te lezen!

Naar aanleiding van de brief is Evi te gast geweest bij TwenteFM om de brief kort toe te lichten. Klik hier om te luisteren naar het fragment!

Delen

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Blijf op de hoogte

Meer nieuws...

Fractie op locatie Buitenplaats De Hulst

Raadsvergadering 17 juni 2024

Fractie op locatie bij Stadstheater De Bond